Kansainvälisen Roerich-keskuksen lehdistötiedote 7.3.2017

Lehdistötiedote (käännös venäjän kielestä)

7.3.2017

Poliisin erikoisjoukot takavarikoivat parhaillaan Roerichien jäämistöä Kansainvälisestä Roerich-keskuksesta (ICR). ”Roerich-keskuksen rakennus Moskovan keskustassa on parhaillaan lainvalvontaviranomaisten piirittämä. Erikoisjoukot veivät meiltä avaimet ja suorittavat etsintöjä ja takavarikointia”, kertoo ICR:n varapresidentti Alexander Stetsenko.

Roerich-keskuksen työntekijöiltä on otettu pois puhelimet eikä heillä tällä hetkellä ole yhteyttä ulkomaailmaan. Museon ovet on rikottu. Tauluja riivitään seiniltä.

Rerichit olivat maailmankuuluja taiteilijoita, tiedemiehiä ja yhteiskunnallisia vaikuttajia. Svjatoslav Roerich, joka oli Intian kansalainen, lahjoitti perheen jäämistön Moskovaan perustamalleen Kansainväliselle Roerich-keskukselle, joka toimii kansalaisjärjestöpohjalta.

Kansainvälinen Roerich-keskus perusti lahjoittajan tahdon mukaisesti kansainvälistä tasoa olevan ei-valtiollisen Nikolai Roerich -museon, jonka perustana on Svjatoslav Roerichin lahjoittama jäämistö. Museo toimii Lopuhinien kaupunkikartanosa Moskovan keskustassa. Museossa oleva jäämistö koostuu maailman laajimmasta Roerichin maalausten kokoelmasta, ainutlaatuisesta arkistosta, Roerichien Keski-Aasian tutkimusmatkan aikana keräämästä harvinaisesta pienveistoskokoelmasta, sekä perheen kirjastosta ja arkistosta sekä muista harvinaisista esineistä.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen omistaman jäämistön rahallinen arvo on valtaisa. Nikolai Roerichin maalaukset ovat olleet jatkuvasti kansainvälisten taidehuutokaupojen kalleimpia myyntieriä.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen Nikolai Roerich -museo on Venäjän suurin ei-valtiollinen museo ja suurin riippumatonta kulttuuria edustava keskus. Jo usean vuoden ajan kulttuuriministeriö on tehnyt kaikkensa anastaakseen ICR:ltä Svjatoslav Roerichin sille lahjoittaman perinnön, Lopuhinien kartanon rakennuksen ja tuhotakseen koko Roerich-museon. Koska tämä ei ole onnistunut oikeusteitse, on otettu käyttöön voimakeinot.

Kansainvälinen Roerich-keskus oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, minkä lisäksi sille on myönnetty useita venäläisiä ja eurooppalaisia palkintoja museotoiminnan kehittämisestä ja kulttuuriperinnön säilyttämisestä. Erityisesti on mainittava Euroopan unionin myöntämä Europa Nostra -palkinto Lopuhinien kaupunkikartanon tieteelliseen tutkimukseen perustuvasta restauroinnista. ICR:n ei-valtiollinen Nikolai Roerich -museo on toiminut kyseisessä rakennuksessa vuodesta 1990 lähtien. Restaurointityö rahoitettiin Kansainvälisen Roerich-keskuksen varoilla ja kansalaiskeräyksillä ilman kopeekkaakaan valtiolta.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen laaja kulttuuri- ja valistustyö sekä tutkimus-, julkaisu- ja näyttelytoiminta ovat saaneet paitsi tunnettuutta myös ansaittua tunnustusta kansainvälisen kulttuuriyhteisön taholta. Muiden muassa YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Unescon pääjohtaja Irina Bokova ovat antaneet sille tukensa.

Pidämme lainvalvontaviranomaisten tekemää, Kansainvälisessä Roerich-keskuksessa säilytettävänä olevan Roerichien perinnön takavarikkoa ennenkuulumattomana kansalaisyhteiskunnan oikeuksien rikkomuksena ja tukahduttamistoimina viranomaisten taholta sekä yleisten ja yleisesti hyväksyttyjen demokraattisten periaatteiden ja normien vastaisena.

Навигация
Iloitkaa, sillä Ilo on erityistä viisautta!
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE