Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely Hämeenlinnassa

Roerich-pakti. Historia ja nykyaika -näyttely avautuu Hämeenlinnan pääkirjastossa 11.4.2016. Näyttely on esillä kolme viikkoa, 30.4. asti. Nyt nähtävä esillepano on laajempi, kuin viime marraskuussa Helsingissä järjestetty.

Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta. Se allekirjoitettiin Washingtonissa, Valkoisessa talossa 15.4.1935 venäläisen taiteilijan, tiedemiehen ja filosofin, Nikolai Roerichin aloitteesta. Sopimus suojelee tieteellisiä, taiteellisia ja koulutuksen piiriin kuuluvia laitoksia ja niiden henkilökuntaa kaikenlaiselta vaaralta ehdoitta sekä sodan että rauhan aikana. Roerich-pakti on perustana myöhemmälle kulttuurin suojelemista koskevalle kansainväliselle lainsäädännölle; mm. Haagin vuoden 1954 yleissopimus kulttuuriomaisuuden suojelusta on laadittu Roerich-paktin pohjalta.

Näyttely on tuotettu Paktin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se on osa kansainvälistä projektia, joka alkoi näyttelyllä Unescon päämajassa vuonna 2012. Saman sisältöinen näyttely on ollut esillä Latinalaisessa Amerikassa, USA:ssa, Intiassa sekä eri puolilla Eurooppaa, yhteensä lähes 20 maassa. Pelkästään Venäjällä se on kiertänyt yli 100 paikkakunnalla. Näyttelyyn on tutustunut jo yli puoli miljoonaa katsojaa.

Näyttely kertoo sopimuksen synnystä, merkityksestä ja ajankohtaisuudesta arkistomateriaalein ja valokuvin. Esillä on myös Nikolai Roerichin töiden jäljennöksiä. Lisäksi näyttelyn yhteydessä esitetään aiheeseen liittyviä dokumenttielokuvia.

Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta ja herättää kävijöiden kiinnostus oman alueen ja maailman kulttuuriperinnön merkitystä ja suojelua kohtaan.

Näyttelyn pääjärjestäjä, Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa on ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Näyttelyn on tuottanut Suomessa Humaanin pedagogiikan yhdistys. Se on avoinna Hämeenlinnan pääkirjastossa, Lukiokatu 2, ma-ti klo 10-20, ke-pe klo 10-19 ja la 10-15

Avaa näyttelyn esite

Roerich-Pakti. Rauha Kulttuurin kautta

Навигация
Iloitkaa, sillä Ilo on erityistä viisautta!
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE