Kansainvälinen Roerich-keskus ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

Kansainvälinen Roerich-keskus (ICR) Moskovassa on nimetty Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

80813t81h82fe

Norjan Nobel-komitealle lähetetyssä kirjeessä todetaan, että ”Kansainvälinen Roerich-keskus on maailman suurin ja johtava järjestö, joka suojelee kulttuuriperintöä Roerich-paktin ajatusten hengessä. Roerich-pakti on ensimmäinen kansainvälinen sopimus maailman kulttuuriomaisuuden suojelusta. Monivuotisella kulttuuri-, valistus- ja tutkimustoiminnallaan ja rauhantyöllään Kansainvälinen Roerich-keskus luo planeetallemme rauhan ja kulttuurin tila-avaruutta, joka yhdistää ihmisiä ja organisaatioita eri maissa ja mantereilla Nikolai Roerichin universaalin rauhanajatuksen – Rauha kulttuurin kautta – pohjalta. Rauha kulttuurin kautta merkitsee uuden tietoisuuden ja ajattelun muotoutumista ja sitä kautta uusien suhteiden luomista ihmisten ja kansojen välille, jotka pohjautuvat ennen kaikkea Kulttuuriin ja yhteistyöhön eikä valloituksiin tai rahan, teknologian tai aseiden avulla hallitsemiseen.”

Jo 26 vuoden ajan Kansainvälinen Roerich-keskus on vienyt eteenpäin Nikolai Roerichin humanistisia rauhanajatuksia ei-valtiollisella tasolla laajojen kansalaispiirien keskuudessa useissa Euroopan, Aasian ja Amerikan maissa.

Vuodesta 2012 Kansainvälinen Roerich-keskus on toteuttanut kansainvälistä valistuksellista Roerich-pakti. Historia ja nykyaika –näyttelyprojektia. Näyttely kertoo Roerich-paktin pohjalta tehtävästä ihmiskunnan kulttuuriperinnön suojelutyöstä. Näyttelyitä on järjestetty 17 maassa Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa, mm. Unescon päämajassa (2012), YK:n Geneven toimistossa (2013), Rauhan palatsissa Haagissa (2014), YK:n päämajassa New Yorkissa (2015) ja YK:n Wienin toimistossa (2015). Venäjällä projekti on ollut esillä yli 100 paikkakunnalla ja siitä on muodostunut maan suurin kulttuurin ja rauhan suojelua koskeva kansalaisaloite.

Yhteensä näyttelyissä ja projektin yhteydessä järjestetyissä tilaisuuksissa on ollut yli puoli miljoonaa kävijää. Joukkotiedotusvälineiden ja internetin välityksellä tieto projektista on tavoittanut vähintään 30 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

Kansainvälisen Roerich-keskuksen nimittäminen ehdolle Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on tunnustus tälle kansalaisjärjestölle ja sen pitkäaikaiselle johtajalle Ljudmila Šapošnikovalle (1926 – 2015). Ljudmila Šapošnikova on tunnettu tutkija, kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, Sofian yliopiston ja Mongolian tiedeakatemian kunniatohtori sekä Kirgisialais-venäläisen slaavilaisen yliopiston professori. Šapošnikova toimi Kansainvälisen Roerich-keskuksen Nikolai Roerich –museon johtajana sen perustamisesta aina kuolemaansa asti.

Palkintolautakunnalle osoitetussa kirjeessä todetaan, että ”tänä päivänä ICR:n rauhantyö saa osakseen poliitikkojen, kulttuurivaikuttajien ja laajojen kansalaispiirien huomion. Se vahvistaa moraalisia arvoja yhteiskunnassa ja edesauttaa harmonisen kansojen välisen vuorovaikutuksen muotoutumista keskinäisen kunnioituksen ja rauhan perustalla. Erityisen tärkeää on, että se edistää nuorison kasvattamista humaaniuteen.”

Tässä on teksti englanniksi ICR Nobel-ehdokkaaksi.

Навигация
Iloitkaa, sillä Ilo on erityistä viisautta!
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE